5.5.09

Niçin kısa mesajlar 160 karakter ile sınırlıdır?



Almanya’nın Bonn şehrinde evinin odasında tek başına beyaz bir kağıda rastgele cumleler yazan bu kişi Friedhelm Hillebrand’dır. Rastgele yazdığı cümlelerde harfleri,sayıları, noktalama işaretlerini ve boşlukları saydığında çoğunlukla 160 karakterin altında olduğunu gördü.

160 rakamı Hillebrand’ın sihirli sayısı oldu. İşte bu sihirli sayı zamanımızın en populer dijital iletişim biçimi olan kısa mesajın standardını oluşturdu.

Hillebrand, bir arkadaşına “ 160 karakter , bir iletişim kurmak için yeterlidir.” fikrini paylaştığında, arkadaşının “ Bunun mass pazar için imkansız olduğunu” soylemiş, “ben ise daha iyimserdim“ diyor Hillebrand.

Önce sistemde ucuz yollu bir çözüm aradı. Mobil network’un uzerinde ikinci bir radyo linki vardı. Bu kısıtlı kaynaklı radyo kanalı, sadece bir data alımı olduğunda uyarı verebiliyor, herhangi bir ses goruşmesi yapılamıyordu . Çoğunlukla bu ikinci linkte bir kullanım olmuyordu, yani sistemde boş duran, atıl bir alandı. İlk başta Hillebrand’in ekibi bu alana 128 karakter sığdırabildi, fakat bu yeterli değildi. Daha sonra birkaç deneme, geliştime ve uğraşı neticesinde 32 karakter daha sığdırmayı başardılar.

1986 yılında Global System for Mobile Comminications (GSM) kurulunun belirlediği global mobil pazarında, tum mobil servis sağlayıcları ve cep telefonları kısa mesajı (SMS) desteklemek zorunda oldu.

Hiçbir pazar araştırması yapmadan iletişimde 160 karakterin yeterli olacağına inanan Hillebrand, sadece iki öngörüsünden yola çıkmış.

Birincisi, buyuk çoğunlukla posta kartlarında yazılan cumlelerin 160 karakterin altında kullanıldığı,

İkincisi teleksleri inceleyerek herhengi bir karakter kısıtlması olmadığına rağmen posta kartlarla benzerlik gosterdiği ve yine çoğunlukla 160 karakterin altında olduğu idi.

Hillebrand , “bugun ortalama bir e-posta’ya baktığımızda, 160 karakter ile tüm iletişim ihtiyacaını çoğunlukla karşılayabiliyorsun” diye ekliyor.

Bu iyimserliğinde ne kadar isabetli olduğu ; Nielsen’nın 2008 araştırmasında Amerika’da bir GSM kullanıcısın aylık ortalama 204 çağrı başlatma yaparken, 357 kısa mesaj gondermesi ile doğrulanıyor. En hızlı buyuyen online sosyal network “Twitter” ise bugun politikacılardan , celebritylerin birçok kişin kullandığı uygulama kısa mesaj uzerine kurgulanmıştır. SMS standartları belirlendiği 1985-1986 yıllarında, Twitter’ı icat edenler o zamanlar herhalde oyuncak arabalarla oynuyorlardı.

Tüm bunlar anlatıldığında SMS’in fikir babası, geliştirilmesinde ekibi ile buyuk bir rol oynayan Hillebrand’in çok zengin biri olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Kısa mesajda telif hakkı alınamıyor. Hillebrand “söz yazarların, bestekarların radyoda, tv gibi yerlerde çalınan parça başı aldıkları telif hakkı gibi bende SMS ‘ten alsaydım, bu çok iyi olurdu J , ama bir kuruş bile almıyorum” diyor.

Hillebrand , bugun Bonn’da yaşıyor, Hillebrand & Partners adlı şirketinin başında teknoloji danışmanlığı hizmeti veriyor. Aynı zamanda GSM’in icadı ve oluşumu hakkında bir kitap yazıyor. Bu arada yeni çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Hillebrand, “birçok cep telefonu, birçok farklı formatta, fotoğraf ve video çekiyor, ses kayıdı alıyor. Fakat gonderimi yapacağınız arkadaşınızın buna goruntuleyebileceğine tam emin olamıyorsunuz.” Anlaşılan o ki SMS’te , text için oluşturduğu gibi standart bir protokolu, bu sefer goruntu ve ses için oluşturmak. Hillebrand , bu sefer hatırı sayılır bir kazanç sağlamayı hedeflediğini belirtiyor.